Tuesday, February 17, 2009

Benarkah syariat Islam diambil dari undang2 Rom??

Benarkah syariat Islam diambil dari undang2 Rom??... lihatlah betapa halusnya perancangan musuh2 Islam... mereka mewujudkan unsur-unsur yg menjadikan umat Islam itu meragui sejarah Deennya sendiri..

terderik hati untuk berkongsi sebhgn dari isi kuliah Tarikh Tasyri' (Sejarah Pensyari'atan) oleh Dr. Ali Muhammad Ramadhan..

Orientalis mengeluarkan pelbagai fakta dan bukti mereka utk mengatakan bahawa syariat Islam diambil dari undang2 Rom.. antaranya ialah mereka mengatakan yg Nabi Muhammad memiliki ilmu pengetahuan yg luas ttg undang2 Rom dlm pemerintahan Rom timur... dgn ilmu yg luas ini, undang2 Rom diserapkan dgn meluas scr senyap ke dlm syariat Islam..

bukti orientalis ini ditolak oleh Fuqaha' dgn hujah2 yg mudah iaitu dgn tempat.. telah dibuktikan oleh sejarah bahawa Nabi Muhammad SAW berasal dari arab dan dilahirkan di arab iaitu Makkah Mukarramah.. dan waktu itu tidak ada tanda2 yg kawasan arab itu terkesan dgn undang2 Rom.. Selain itu, Nabi Muhammad SAW tidak pernah keluar dari kawasan Makkah ke kawasan arab yg lain kecuali 2 kali sebelum dilantik menjadi Rasul.. iaitu kali yg pertama.. ketika berumur 12 tahun, ada pendapat menyatakan 9 tahun, baginda bersama bapa saudara, Abu Talib ke Syam utk urusan berniaga. Kali yg kedua baginda ke Syam utk perniagaan yg diamanahkan oleh Khadijah ketika berumur 25 tahun.

Orientalis mengatakan pula Nabi Muhammad SAW berpengetahuan luas ttg undang2 Rom melalui pembacaan dan pembelajaran sewaktu musafif ke Syam..

Fuqaha' menolak bukti orientalis dgn sabit sejarah bahawa Nabi Muhammad SAW hidup dlm keadaan ummi (buta huruf) yakni tidak tahu membaca dan menulis dan matinya pun dlm keadaan ummi.. hujah ini dikukuhkan lagi oleh Firman Allah SWT: "Dan engkau (Muhammad) tidak pernah membaca sesuatu kitab sebelum Al-Quran dan engkau tidak pernah menulis suatu kitab dengan tangan kananmu, sekiranya engkau pernah membaca dan menulis, nescaya ragu orang-orang yang mengingkarinya" [surah al-Ankabut:48]

Bukti mereka seterusnya mengatakan Fuqaha' muslimin terkesan dari guru2 perundangan Rom yg kala itu guru2 tersebut dihantar utk mengajar di sekolah2 undang2 Rom di tanah jajahan Rom.. iaitu adi Beirut, Iskandariah dan Qistintiniah (Kostentinopel). antara mereka yang terkesan ialah Imam Al-Auza'ie dan Imam Syafie.

Bukti Orientalis ini ditolak dgn hujah yg kukuh.. sejarah telah membuktikan bahawa sebelum kejatuhan empayar Rom pd 16 Dis 533M, semua sekolah undang2 Rom telah ditutup kecuali di Rom sendiri, Kostentinopel dan Beirut shj. Oleh itu, sekolah undang2 Rom selain 3 tempat tersebut tidak lagi wujud sewaktu Islam membuka Iskandariah pd tahun 641M. Selain itu, sebelum Islam membuka Beirut, sugah 4 kurun sekolah undang2 Rom itu ditutp. dan time Islam datang, perkembangan ilmu Islam sudah piun berkembang di situ..

sabit dari sejarah ini menunjukkan bahwa Imam Syafie dan Imam Al-Auza'ie yg dikatakan terkesan dgn pembelajaran undang2 Rom adalah batil. Hujah dikukuhkan lagi dengan sejarah hidup Imam Syafie: yg lahir di Ghazzah kemudian ke Mekkah, kemudian ke Madinah dan sempat bersahabat dgn Imam Malik bin Anas kemudian ke Yaman, then ke Iraq dan sempat bersahabat dgn Imam Muhammad bin Alhassan As-Shaibani AlHanafi, kemudian ke Mesir sblm wafat 4 atau 5 tahun kemudian..

Banyak lg bukti2 yg orientalis keluarkan untuk meragukan kita dlm sejarah DennulIslam.. Hakikat yg perlu kita tahu bahawa byk pertentangan yg menyatakan Syari'at Islam diambil dari Kanun Romawi. Syari'at Islam adalah wahyu dari Allah melalui Al-Quran dan As-Sunnah manakala Kanun Romawi lebih byk mengikut pemikiran semata...

sumber rujukan: kitab Tarikh Tasyri' fil Fiqhul Islami (Dr. Ali Muhammad Ramadhan) dan kitab Al-Madkhal liddirasah As-Syariah Al-Islamiyah (Dr. Abd Karim Zaidan).

p/s: andai post ini ada kesilapan dari segi fakta, mhn teguran utk pembetulan...

1 comment:

sinar_islami said...

salam izzah..
bestnya dapat jumpa semua